DIGITAITOJA TYÖNHAKIJOILLE

Materiaalipankki

Tältä sivulta löydät Digirastin opetusmateriaalia, vinkkejä digitaitojen itseopiskeluun netissä ja esitteitä jaettavaksi. Sivu on päivitetty viimeksi 5.1.2021.

Digikurssit ja -koulutukset

Digirastin työntekijät ovat koonneet monisteen, josta löydät Helsingin alueella kevään 2021 aikana järjestettävät muut digikurssit sekä -koulutukset.

Digikurssit ja -koulutukset kooste kevät 2021 (pdf)

Digirastin opetusmateriaalia

Digirastin kouluttajat ovat tehneet kuvallisia ohjeita, joita käytetään kursseillamme osana opetusta. Ohjeet ovat PDF-tiedostomuodossa ja ne on tehty Windows 10 -käyttöjärjestelmällä ja Googlen työkaluilla, jotka ovat monille ennestään tuttuja ja käyttäjäystävällisiä.

Netti, sähköposti ja pilvipalvelut

Google Chrome -nettiselaimen käyttö (pdf)
Nettisivuille siirtyminen, turvallisten sivujen tunnistaminen, hakutulosten selaaminen, selaushistorian tyhjentäminen, kirjanmerkin lisääminen, linkin kopioiminen, yksityinen selaus ja hyödylliset näppäinkomennot.

Gmail-sähköpostin perustoiminnot (pdf)
Sähköpostitilin luominen, kirjautuminen, postilaatikon esittely, viestin kirjoittaminen ja vastaaminen, viestien käsittely ja liitteen liittäminen.

Google Drive -pilvipalvelun käyttö (pdf)
Kirjautuminen, tiedostojen luominen ja jakaminen (esimerkkinä tekstitiedostot), omien tiedostojen tallentaminen Driveen, tiedostojen järjestäminen, tiedostojen lataaminen omalle koneelle ja tiedoston liittäminen Drivesta sähköpostiin.

Google Docs -tekstinkäsittely (pdf)
Tekstitiedoston luominen ja muokkaaminen sekä hyödyllisiä vinkkejä Google Docsin käyttöön.

Tulostaminen ja tallentaminen PDF-muotoon (pdf)
Työpaikkailmoitus voi poistua nettisivustoilta yllättäen tai hakuajan päätyttyä. Ilmoitus kannattaa aina ottaa itselle talteen. Tämä onnistuu helposti sähköisesti ”tulostamalla” eli tallentamalla nettisivulla näkyvä sisältö PDF-tiedostoksi.

Työnhaku

Työpaikkojen etsiminen netistä (pdf)
Ohjeessa on kuvattu seuraavien työnhakusivustojen hakukenttien käyttöä ja paikkavahtien luominen: TE-palvelut, Oikotie, Monster ja Duunitori.

Visuaalinen CV Canva-työkalulla (pdf)
Visuaalisen CV:n tekemiseen on useita vaihtoehtoja. Tässä ohjeessa esitellään CV:n tekoa Canvan ilmaisilla työkaluilla.

Foreammatti-verkkopalvelu (pdf)
Pika-ohje Foreammatti-palvelun ilmaisen osion käyttöön. Foreammatista löytyy eri ammattialojen työmarkkina- ja koulutustietoa sekä työpaikkailmoituksia.

LinkedIn-profiilin perustaminen (pdf)
Ohjeet profiilin luomiseen ja tilin käyttöönottoon sekä vinkkejä profiilin sisältöön.

Digirastin webinaaritallenteet

Someloikka työnhakuun

Digirasti järjesti kesäkuussa 2020 yhteistyössä Työllisyyden palvelutorin kanssa webinaarin somen käytöstä työnhaun apuvälineenä. Webinaarista on kaksi videotallennetta, joiden avulla saat vinkkejä kuinka hyödyntää somea työnhaussa.

osa 1: LinkedIn (video)

osa 2: Facebook ja Instagram ym. (video)

Avointa verkko-opastusta digitaitojen ja työnhaun tueksi

Alla vinkkejä muiden tahojen tarjoamiin maksuttomiin ja avoimiin verkkokoulutuksiin tai video-opastuksiin. Linkkiä klikkaamalla pääset lukemaan lisää sisällöstä ja mahdolliset ilmoittautumisohjeet. Jos haluat vinkata verkko-opastuksen, joka kannattaa lisätä listalle, niin ota yhteyttä! Listaa päivitetään kevään aikana jatkuvasti.

Jatkuvasti katsottavissa olevat tallenteet

Dikata-hankkeen kattava paketti digikursseja
Tarjolla on digikursseja erilaisille taitotasoille. Mukana on kursseja mm. mobiililaitteiden käyttöön, tietoturvaan, sähköpostin käyttöön, Office-ohjelmiin ja sosiaalisen median käyttöön.

Helsinki-kanavan digineuvontavideot
Kirjoita hakukenttään Enter ry ja voit löytää useita eri Enter ry:n videoluentoja ja vinkkejä mm. Windowsin 10:n käyttöön ja mobiililaitteiden tietoturvaan.

Ylen Nettiä ikä kaikki -opastusvideot
Video-ohjeita mm. sähköiseen tunnistautumiseen ja sähköpostin käyttöön

SeniorSurfin nettiopastuksia
Lyhyitä opastusvideoita mm. laitteiden käyttöön.

Digitukea etänä

Koronaepidemian aikana on saatavilla etädigitukea esimerkiksi laitteiden tai nettipalveluiden käyttöön.

Helsingin kaupungin digineuvonta
Nettisivuilta löytyy lomake ja puhelinnumero, joilla voi tehdä henkilökohtaisen tukipyynnön.

Helsingin työväenopiston digituki
Digitukea suomeksi, englanniksi, venäjäksi, arabiaksi ja farsin kielellä mm. mobiililaitteiden, sovellusten ja nettipalveluiden käyttöön.