DIGIRASTI -
DIGITAITOJA TYÖNHAKIJOILLE

Materiaalipankki

 

Tältä sivulta löydät Digirastin opetusmateriaalia, vinkkejä digitaitojen itseopiskeluun netissä ja esitteitä jaettavaksi. Sivu on päivitetty viimeksi 5.1.2021.

Digikurssit ja -koulutukset

Digirastin opetusmateriaalia

Digirastin kouluttajat ovat tehneet kuvallisia ohjeita, joita käytetään kursseillamme osana opetusta. Ohjeet ovat PDF-tiedostomuodossa ja ne on tehty Windows 10 -käyttöjärjestelmällä ja Googlen työkaluilla, jotka ovat monille ennestään tuttuja ja käyttäjäystävällisiä.

Netti, sähköposti ja pilvipalvelut

Google Chrome -nettiselaimen käyttö (pdf)

Nettisivuille siirtyminen, turvallisten sivujen tunnistaminen, hakutulosten selaaminen, selaushistorian tyhjentäminen, kirjanmerkin lisääminen, linkin kopioiminen, yksityinen selaus ja hyödylliset näppäinkomennot.

Google Drive -pilvipalvelun käyttö (pdf)

Kirjautuminen, tiedostojen luominen ja jakaminen (esimerkkinä tekstitiedostot), omien tiedostojen tallentaminen Driveen, tiedostojen järjestäminen, tiedostojen lataaminen omalle koneelle ja tiedoston liittäminen Drivesta sähköpostiin.

Tallentaminen PDF-muotoon (pdf)

Työpaikkailmoitus voi poistua nettisivustoilta yllättäen tai hakuajan päätyttyä. Ilmoitus kannattaa aina ottaa itselle talteen. Tämä onnistuu helposti sähköisesti ”tulostamalla” eli tallentamalla nettisivulla näkyvä sisältö PDF-tiedostoksi.

Gmail-sähköpostin perustoiminnot (pdf)

Sähköpostitilin luominen, kirjautuminen, postilaatikon esittely, viestin kirjoittaminen ja vastaaminen, viestien käsittely ja liitteen liittäminen.

Google Docs -tekstinkäsittely (pdf)

Tekstitiedoston luominen ja muokkaaminen sekä hyödyllisiä vinkkejä Google Docsin käyttöön.

Työnhaku

Työpaikkojen etsiminen netistä (pdf)

Ohjeessa on kuvattu seuraavien työnhakusivustojen hakukenttien käyttöä ja paikkavahtien luominen: TE-palvelut, Oikotie, Monster ja Duunitori.

Visuaalinen ansioluettelo Canvalla (pdf)

Visuaalisen CV:n tekemiseen on useita vaihtoehtoja. Tässä ohjeessa esitellään CV:n tekoa ilmaisella Canva-työkalulla.

LinkedIn-profiilin perustaminen (pdf)

Ohjeet profiilin luomiseen ja tilin käyttöönottoon sekä vinkkejä profiilin sisältöön.

Avointa verkko-opastusta digitaitojen ja työnhaun tueksi

Alla vinkkejä muiden tahojen tarjoamiin maksuttomiin ja avoimiin verkkokoulutuksiin tai video-opastuksiin. Linkkiä klikkaamalla pääset lukemaan lisää sisällöstä ja mahdolliset ilmoittautumisohjeet. Jos haluat vinkata verkko-opastuksen, joka kannattaa lisätä listalle, niin ota yhteyttä! Listaa päivitetään kevään aikana jatkuvasti.

Jatkuvasti katsottavissa olevat tallenteet

Dikata-hankkeen kattava paketti digikursseja

Tarjolla on digikursseja erilaisille taitotasoille. Mukana on kursseja mm. mobiililaitteiden käyttöön, tietoturvaan, sähköpostin käyttöön, Office-ohjelmiin ja sosiaalisen median käyttöön.

Ylen Nettiä ikä kaikki -opastusvideot

Video-ohjeita mm. sähköiseen tunnistautumiseen ja sähköpostin käyttöön

Helsinki-kanavan digineuvontavideot

Kirjoita hakukenttään Enter ry ja voit löytää useita eri Enter ry:n videoluentoja ja vinkkejä mm. Windowsin 10:n käyttöön ja mobiililaitteiden tietoturvaan.

SeniorSurfin nettiopastuksia

Lyhyitä opastusvideoita mm. laitteiden käyttöön.

Digitukea etänä

Koronaepidemian aikana on saatavilla etädigitukea esimerkiksi laitteiden tai nettipalveluiden käyttöön.

Helsingin kaupungin digineuvonta

Nettisivuilta löytyy lomake ja puhelinnumero, joilla voi tehdä henkilökohtaisen tukipyynnön.

Helsingin työväenopiston digituki

Digitukea suomeksi, englanniksi, venäjäksi, arabiaksi ja farsin kielellä mm. mobiililaitteiden, sovellusten ja nettipalveluiden käyttöön.